YİNE YENİDEN AMİN ALAYI

Osmanlı döneminde dini eğitime ilk adımlarını atan çocuklara yönelik konu komşu,arkadaş,akraba,dost ve hocaların katılımıyla ‘Amin Alayı’ adı altında coşkulu bir merasim tertip edilirdi. Sosyal Doku Derneği de, hafızlık eğitimi almaya başlayan 18 öğrencisine yönelik düzenlediği ‘Amin Alayı’ programıyla, 21. yüzyıla özgün formatıyla bir Osmanlı geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Derneğimiz tarafından bu güne kadar onlarcası yapılan ‘Amin Alayı’ merasiminin yenisi, toplu tören şeklinde Başakşehir Çınar Konger Merkezi’nde gerçekleştirildi.

7 si Türkiye’nin en iyi fen liseleri ve 11 tanesi de yüksek puanlı anadolu liselerini kazanmış olan, fakat hafız olmak amacıyla Kur’an kurslarında Kur’an eğitimi almaya başlayan ve her biri 14 yaşında olan hafız adaylarına yönelik ‘Amin Alayı’ adı altında özel bir merasim düzenlendi.  Programda, ‘Amin Alayının Dünü-Bugünü’ konulu bir sinevizyon gösterimi yapıldı. 18 hafız adayının her birinin temsili Kur’an tilavetinin ardında, günün anlam ve önemini ifade etmek üzere Nureddin Yıldız hocamız söz aldı. ‘Kur’an-ı Kerim; Allah konuşsun başka kimse konuşmasın diye inmiştir. Biz hafız yetiştirmek için değil, Yesrib’i Medine yapan Mus’ab b. Umeyr’leri yetiştirmek için çalışıyoruz.’ diyen hocamız, Kur’an eğitiminin geçirmiş olduğu bir asırlık makus talihinden örnekler verdi ve ‘artık Kur’an ile hayat bulma dönemi başlamıştır’ sözleriyle konuşmasını bitirdi. Arkasından söz alan Sultanahmet Camii Baş İmam-Hatibi Emrullah Hatipoğlu ise: ‘Hz. Peygamber beşer olmasına rağmen onu en seçilmiş kılan bu kitaptır. Bizim de değerimizi artıracak olan bu kitaptır. Allah katındaki değerimizi ulvileştirecek olan bu kitaba bütün azalarımızla uymalıyız’ şeklinde konuştu. Program, hafızlığa başlayan öğrencilere yönelik düzenlenen takı merasimiyle son buldu.

AMİN ALAYI

Osmanlıda mektebe başlama yaşına gelen çocuklara bir şenlik düzenlenirdi. Düzenlenen şenlikte, mektebe başlayacak çocuğun evine kadar topluca gelinir, dualarla çocuk evden alınıp mektebe kadar götürülür ve hocası tarafından ilk dersi verilirdi. “Yarabbi! ilmimi, aklımı ve anlayışımı artır.” Ve “Rabbim! kolaylaştır, zorlaştırma, hayırlısıyla tamam eyle’ duaları çocuğa tekrar ettirilir, topluca ‘Âmin’ler söylenirdi. İşte bu şenliğe de ‘Âmin Alayı’ denirdi.

Kültür zenginliklerimizden biri olan ‘Âmin Alayı’ merasiminin, mektep eğitimine başlayan çocukların okul korkusunu giderme, çocuklara okuma isteğini aşılama ve çocukları arkadaşlarıyla kaynaştırma gibi önemli pedagojik faydaları bulunmaktadır.

Diğer taraftan bu merasimler sayesinde, çocukların okuma, anne ve babaların ise, okutma arzusu tetiklenmekte, çocuğa, aile içinde olduğu gibi cemiyette de yeni bir statü kazandırılmaktaydı.

Bu törenlere verilen büyük ehemmiyet, İslâmî terbiye anlayışında mektebe ve mektep hocalarına verilen değeri de açıkça ortaya koymaktadır.