gencdoku-subat

Şubat Sayısıyla Genç Doku, Gençliğin Gündemini Tutmaya Devam Ediyor….

 

Şubat sayısında Genç Doku dergisi, sadece gençleri değil, her yaştan insanları peşinden sürükleyen, kalabalıklar için sanal gündemler oluşturan bir konuyu ele alıyor: Futbol…

Hayatın merkezine futbolu koyan anlayışı, sevincini, üzüntüsünü tuttuğu takımın galibiyetine, mağlubiyetine odaklayan zihniyeti eleştiriyoruz. Kim ne derse desin futbolun masum olduğunu düşünmüyoruz. Genç adama ‘Ayağını denk al, şeytan seni ters köşeye yatırmasın.’ uyarısını bir vazife bildik. Nureddin Yıldız Hocamız “Seni asıl mevkiinden uzak tutmak isteyen şeytanın hilelerine karşı hazırlıklı ol. Oyun oyna ama oyuna gelme. Futbolu sen oyna oynayacaksan, futbol seninle oynamasın.” diyor. Araştırmalarıyla her ay dosyamıza güç veren Samet Öztürk’ün yazısı dosyamıza bir hayli güç veriyor. Yazısının başlığı bizi çocukluk yıllarımızın sancılı dakikalarına götürdü: “Keseyim mi Topunuzu!”

Uzman Psikolog Abdülaziz Yılmaz meseleyi psikolojik açıdan ele aldı ve “Futbol Ayak Topu mu Gönül Hapı mı?” dedi. Hafız Mehmet Salih Eğridere ise meseleye Kur’an’ın penceresinden baktı ve “Kur’an’da Futbol Var mı?” sorusuna cevap aradı.

Mehmet Nezir Gül Hoca, olaya farklı bir açıdan baktı. Bir tebliğ aracı olarak futbol kullanılabilir mi meselesini sorguladı. Yazının sonunda küçük bir futbol ilmihâli var. Futboldan yakasını kurtaramayanlar bari ilmihaline dikkat etsinler diyoruz. Ayrıca bu ay mini bir futbol soruşturması yaptık: Abdurrahman Dilipak, Kadir Mısıroğlu, Ebubekir Kurban, Abdülbaki Kömür, Cemal Yılmaz ve Bayram İnanç’ın futbol ile ilgili görüşlerine yer verdik.

Dergide bu ay üç söyleşimiz var. İlk söyleşimiz dergimizin yazarlarından Uzman Psikolog Mehmet Dinç’le. Mehmet Dinç yoğun programının arasında Genç Doku’ya da zaman ayırdı ve psikoloji eğitimini sürdüren Süleyman Güneş’le tatlı bir söyleşi gerçekleştirdiler.

İkinci söyleşimiz Cansuyu Derneği Dış İlişkiler Danışmanı Yunus Emre ile… Kendisiyle Bangladeş’teki son durumu konuştuk.

Üçüncü söyleşimiz Usa Sabah yazarlarından Taha Kılınç ile Ortadoğu ve Suriye üzerine. Söyleşimizde Suriye’deki muhalefet türleri ile ilgili bilgi edindik ve dünyadaki farklı basın organlarının Suriye’ye yönelik tutumlarını değerlendirdik. Suriye, bu ülkede genç kuşağı ne kadar ilgilendiriyor, bunu da sorguladık.

Gazeteci-yazar M.Mustafa Uzun, Moro izlenimlerini bizlerle paylaştı. Moro Müslümanlarının durumunu merak edenler için geniş oylumlu bir gezi yazısı. Misakı Milli ile çizilen sınırları sınır kabul etmeyen bir gençliğe hitaben yazılmış müthiş bir yazı.

Geniş açıdan Genç Doku’da bu ayın fotoğrafı böyle…

 

Elifelif Dergisi Sizi Ailece Helal Bir Sofraya Davet Ediyor

elifelif

Gençdoku dergisiyle beraber 3 yıl önce yayın hayatına başlayan Elifelif dergisi Mart 2012’de soluklanmak için durduğu yoluna devam ediyor ve ailelere sesleniyor. “Aileye ‘Elif’ten Başla!” diyerek yüzünü ailelere çeviren dergi bu sayısında, ümmetin en zor imtihanlarından birine kılavuzluk yapmak için taşın altına elini koyuyor. Kış 2013 sayısıyla beraber mevsimlik olarak yayın hayatına devam edecek olan Elifelif’in kış sayısındaki konusu helal gıda. Sayfalarını tamamen helal gıdaya ayıran ve “Helal Gıda Özel Sayısı” şeklinde tasarlanan bu özel sayı 136 sayfadan müteşekkil.

Çağımızın çetin imtihanlarından biri olan gıda konusunda Müslüman’ın nasıl hareket etmesi gerektiği, nelere dikkat etmesinin elzem olduğu, helal gıda konusunda hangi kaynaklara/kitaplara başvuracağı derginin gündemini oluşturmakta. Konunun uzmanlarını da bir çatı altına toplamış olan dergide Çocuk Hastalıkları Uzmanı, Kimyager, Uzman Psikolog, Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı, Eğitimci, Beslenme Uzmanı ve Diyetisyenlerin yazılarını bulmak mümkün.

Okuyucuların önüne bir yığın sorun dizip okuyucuyu sorunlarla tek başına bırakmak istemeyen dergi, öneri olarak Türkiye’de helal gıda konusunda ehil ve güvenilir bir kurum olan Gimdes’i tanıtıyor okuyucularına. Gimdes Başkanı Dr. Müh. Hüseyin Kâmi Büyüközer ile yapılmış hacimli bir röportaj, akıllara takılan tüm sorulara yanıt olmak için okunmayı bekliyor. Hüseyin Bey, “Helal gıdanın dinamik noktası annelerdir.” diyor ve zorlu mücadelelerini, katettikleri yolu ve helal gıda sertifikası çalışmalarındaki hassasiyetlerini anlatıyor.

Gençdoku’nun başyazarlığını yapmakta olan Nureddin Yıldız hocamızın “Ne Yiyelim?” adlı Hayat Rehberi sohbeti de Elifelif’in sayfalarında yer alıyor. Aklı karışık Müslümanlara yol haritası çizmesi bakımından bu sohbetin DVD’si de derginin hediyesi.

Annenin beslenmesi ve çocuğun beslenme eğitimi, okul çağında helal ve sağlıklı beslenme, çocuk eğitiminde helal ve haram lokmanın etkisi, fast food sorunu da helal gıdanın hanımları ve çocukları ilgilendiren önemli bir bölümü olarak okuyucuya sunulmuş. Ayrıca okul çağındaki çocuklar için helal ve sağlıklı bir beslenme çantası örneği de mevcut dergide. Derginin bir başka hediyesi de çocukların vazgeçemediği hazır gıdaların helal tarifleri.

Helal gıdanın ibadetlerle ilgili boyutu da unutulmamış. Çünkü dergi, “haramların salih amellere olumsuz tesirleri” adı altında açtığı başlıkta tüm Müslümanları ilgilendiren bir konu olarak helal gıda ve ibadet ilişkisini sorguluyor. Ayrıca yenilmesi ve içilmesi dinimizce yasak olan yiyecek ve içeceklerin anlatıldığı geniş bir ilmihâl; hazır tüketim, dışarıda yemek yemek, asitli içeceklerin hükmü, tavuk etinin kesimi, çiğ et yemek gibi konularda Nureddin Yıldız hocamızın bizzat cevapladığı soruları içeren bir fetva bölümü de mevcut.

Çocuk sayfalarını da bünyesine dâhil eden dergide Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir, çocukların “Hadis Dede”si olarak karşımıza çıkıyor. Her hadisin bir hikâyeyle anlatıldığı bu sayfa çocukların ve büyüklerin yoğun ilgisini çekeceğe benziyor.

Genel yayın yönetmenliğini Gençdoku’dan tanıdığımız bir isim olan Hilâl Furkan’ın üstlendiği Elifelif dergisi, Gençdoku dergisiyle birlikte sizi ailece helal bir sofraya ve helal bir hayata davet ediyor. Elifelif dergisi, Gençdoku dergisinin Şubat sayısıyla birlikte herkese hediye!