ÖZLENEN GENÇ KAMPI

(MEDENİYETİMİZ VE MEDENİLİĞİMİZ)

     Medeniyetimiz ve Medeniliğimiz, İslam’ın Temellerinden Geliyor…

Geçtiğimiz günlerde, Sosyal Doku Vakfı Hanımlar Bölümü olarak düzenlediğimiz “Medeniyetimiz ve Medeniliğimiz” kamp programımız, elli kişilik hizmet içi kadromuzla beraber Bolu-Aladağ’da gerçekleşti.

“Özlenen Genç”in tohumlarının atılması niyeti ile yapılan kampta ana hedef, İslam’dan öğrendiğimiz ahlaki yapılanmanın hayatımızın her evresinde üzerimize yansıyan bir karakter ve kimlik olması gerektiğini hatırlamak ve kardeşlerimize hatırlatmaktı. Yaklaşık bir hafta süren kampımıza, Nureddin Hocamızla yaptığımız açılış niteliğindeki toplantıyla beraber “bismillah” denildi. Hocamızla davamızı özümsemek ve önemsemek üzerine yaptığımız değerlendirmenin sonucunda her birimizin zihninde Ümmeti Muhammed’in büyüklüğü ve yüreklerimize o büyüklüğün yansıması, dilimizin bunu anlatmaya yetmeyecek kadar yetersiz oluşu vardı.

Şehirden uzak, masmavi göklerin altında, yeşilin yüzlerce tonunun arasında Kur’an-ı Kerim’in bizlere vereceği bereketi Rabbimizden umarak, hatim saatlerimizde Kitabımızı okuyarak, hep beraber on hatim indirdik. Yine doğanın aynı muhteşemliği altında, M. Yaşar Kandemir Hocamızın “Özlenen Gencin Örnek Ahlakı” kitabını, özlenen ahlak profilini hayatımıza ilmek ilmek işleyebilmek adına okuduk ve her gün tahlilini yaptık.

Her bir oturumu iki pasaja ayırdık ve toplamda dört oturum düzenleyerek “Medeniyetimiz ve Medeniliğimiz” başlığı altında Ümmeti Muhammed olarak İslam’ı algılamadaki yanlışlarımız ve alabileceğimiz önlemler üzerinde tartışarak geriye iz bırakmak adına her oturumun ardından maddeleme yaptık.

Aynı zamanda her gün için önceden seçilmiş hadisi şerifleri Arapça ve Türkçesiyle her birimiz ayrı ayrı ezberleyerek “Hadislerle Kimliğimiz” adı altında hadisi şerifleri mütalaa etme fırsatı yakaladık.

Bulunduğumuz mıntıka sebebiyle her gün farklı yerlere yürüyüş yaparak güne zinde ve daha dinç başlamış olduk.

Geçirdiğimiz bereketli günlerin ardından İstanbul’a dönüş yolumuzu her birimiz bireysel olarak Ümmeti Muhammed’in beklediği “Özlenen Genç” boşluğunu büyük medeniyetimizi daha iyi tanıyarak ve davamız için engellere takılmadan geçebileceğimizi muhasebe ile geçirdik…

DERS TASLAĞI

BOLU/ALADAĞ

(7-11Eylül 2015)

  • Hatim Programı
  • Medeniyetimiz ve Medenîliğimiz Oturumları

Oturumlarımız, İstişare Grubunun sunumlarıyla gerçekleşecektir. Kamp öncesinde konulara hazırlanılmış ve ilgili notlarla gelinecektir. Kampa katılan herkesin huzurunda İstişare Grubu konuları aralarında mütalaa ve istişare edecek, katılımcılar arsından konuya dahil olmak isteyen olursa söz hakkı verilecek ve her oturumun sonunda “Medeniyetimiz ve Medeniliğimiz” başlığı altında maddeler çıkarılacaktır.

Hedefimiz;

Kaybettiğimiz ve yitirdiğimiz değerlerimizi “büyük adamın büyük derdi olur!” sloganıyla konuşulabilir ve yaşanılabilir hale getirmek “Kimse yoksa ben varım!” mantığıyla iş yapabilme ve organize gücünü artırma…

  • 1. Oturum:

✓ Ümmeti Muhammed’in Kimliği

✓ Ümmeti Muhammed’in Büyüklüğü ve Evrenselliği

✓ Ümmeti Muhammed’in İzzeti

✓ Ümmeti Muhammed’in Şumullüğü

✓ Selefin Peşinden Gitme

✓ Müslümanların Halifelik Görevi

✓ Cemaat Halinde Bulunma

✓ Dünya Ahiret Dengesi

✓ Büyük Bakma, Büyük Görme

  • 2. Oturum:

Fertlerin Kimlik Oluşumu

Fertlerin Şahsiyeti

Davasına Bakışı

Rebbine, Kendine ve Topluma Karşı Ahlakı

Geçinir ve Geçinilir Oluu

Gençliğini Kullanması

İyilerin Arasında En İyi Olma Hedefi

İstişareli İş Yapması

Bir İşi Bitirip Diğerine Geçmesi

Ahlakının Reflekslerinden Görülmesi

  • 3. Oturum:

Kendin İçin Yaşamama

✓ Ya Hayır Söylemek Ya Susmak

Devamlı Muhasebe

Ön Yargılı Olmama

İç Sorunlara Karşı Önlem (Şımarıklık, Kıskançlık, Kendini Beğenme vb.)

Ben Merkezli Olmama (Pişmiş aşım dertsiz başım, her koyun kendi bacağından asılır, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın”)

  • 4. Oturum:

✓  “Allah’ım, Ümmetin suskunluğunu sana şikayet ediyorum.”

     Şeyh Ahmed Yasin’in bu mektubu sesli bir şekilde dinlenilecek ve tahlili yapılacaktır.

Özellikle Oturumlarda İstifade Edilmesi Gereken Kaynaklar:

→ Allah Erinin Ahlak ve Kültürü,

→ İhya-ı Ulûmiddin-Ahlak Bölümü,

→ Müslüman Olmam Neyi Gerektirir,

→ Örnek İslam Toplumu,

→ “Montaj İnsanlık, Ucuz Dindarlık” Dersleri

→ “Dünya Nasıl Dönüyor?” Dersleri

→ İman ve Hayat

→ İstikbal İslam’ındır

→ Risaleler

→ İslam Deklarasyonu

→ Dinimize Hizmetin İç Sorunları

  • Özlenen Gencin Örnek Ahlakı-Kitap Okuma

Mehmet Yaşar Kandemir Hocamızın bu kitabını okuma ve tahlil etme.

Hedefimiz;

İyiyi ve doğruyu bulma yolunda bizden bekleneni gerçekleştirebilmek ve örnek bir ahlaka sahip olabilme özelliklerini önce Resûlullah sonra da örnek şahsiyetler üzerinden anlama ve öğrenme…

  • Hadis Kimliğimiz

 كَلِمَتَانِ خَفِيفَتَانِ عَلَى اللِّسَانِ ثَقِيلَتَانِ فِي الْمِيزَانِ حَبِيبَتَانِ إِلَى الرَّحْمَنِ سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ ←

 ثَلاثُ دَعَوَاتٍ مُسْتَجَابَاتٍ لا شَكَّ فِيهِنَّ : دَعْوَةُ الْوَالِدِ , وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ , وَدَعْوَةُ الْمُسَافِرِ ←

 الأَرْوَاحُ جُنُودٌ مُجَنَّدَةٌ فَمَا تَعَارَفَ مِنْهَا ائْتَلَفَ وَمَا تَنَاكَرَ مِنْهَا اخْتَلَفَ←

مَنْ جَلَسَ فِي مَجْلِسٍ فَكَثُرَ فِيهِ لَغَطُهُ فَقَالَ قَبْلَ أَنْ يَقُومَ مِنْ مَجْلِسِهِ ذَلِكَ سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوبُ إِلَيْكَ إِلا غُفِرَ لَهُ مَا كَانَ فِي مَجْلِسِهِ ذَلِكَ ←